SailForum - forum żeglarskie
  Regulamin    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy       Rejestracja    Zaloguj

sailforum.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: arcy
2007-12-13, 19:20
Zasady postowania na forum.
Autor Wiadomość
+arcy 

Wysłany: 2007-12-12, 10:35   Zasady postowania na forum.

Szanowni forumowicze!
W ostatnich tygodniach na forum rozgorzała dyskusja dotycząca zasad pisania postów na SailForum. W pierwszych słowach dziękuję wszystkim, którzy podjeli wysiłek konstruktywnych komentarzy tj. takich, które nie zawierały złośliwości, a stanowiły ważny głos użytkowników forum. Dziękuję za wszystkie PW, e-maile i telefony - z uwagą wysłuchałem wszystkich opinii i po głebokich przemyśleniach podjąłem poniższe decyzję, które, mam nadzieję, będą stanowiły kompromis pomiędzy moją wizją forum, a Waszymi oczekiwaniami. Proszę także o wyrozumiałość z Waszej strony - miejcie świadomość, że niemożliwe jest takie ustalenie zasad, które odpowiadałoby wszystkim użytkownikom forum.
Po przeczytaniu postów oraz po kilku rozmowach telefonicznych z użytkownikami uważam, że:
    1. przywrócenie poprzedniego systemu ostrzeżeń tj. za najcięższe przewinienia (ewidentny brak kultury w wypowiedziach, spam). Ostrzeżenia są ostateczną formą upomnienia użytkownika (tak to upomnienie - nie kara). W sytuacjach gdy użytkownik łamie regulamin forum moderatorzy będą interweniować poprzez rozmowę z danym użytkownikiem, a dopiero jeśli tonie odniesie skutku obsługa forum będzie podejmować decyzję o wystawieniu ostrzeżenia.
    2. każdorazowa ingerencja moderatorów w post użytkownika będzie odnotowana na dole postu i zawierać co zostało poprawione i przez kogo - dla jasności sytuacji, nawet jak się autor posta nie będzie zgadzał z poprawkami to będzie wiedział do kogo się zwrócić. Poza tym pragnę przypomnieć, że ta zasada została wprowadzona przeszło rok temu na Wasze życzenie - chcieliście wiedzieć kto i dlaczego dany post zedytował.
    3. błędy ortograficzne - poprawianie takich błędów pozostanie w gestii moderatorów. Jeśli jakiś moderator uzna, że poprawienie błędów jest potrzebne to niechaj je poprawia. Jeśli uzna, że dobrym sposobem będzie zwrócenie się do autora postu za pomocą PW - niechaj napisze. Nie mogę ustalić jednej zasady postępowania, bo nie chce nikogo zmuszać do poprawiania olbrzymiej ilości postów - przeczytałem w ciągu ostatnich kilku dni troszkę tematów i dochodzę do smutnego wniosku, że poprawki należałoby nanieść w 90% wypowiedzi (także w moich :oops: ) - a to masa roboty. Nic zresztą nie stoi na przeszkodzie aby inni użytkownicy zauważając błędy w poście wysłali jego autorowi PW z informacją o tych błędach.
    4. offtopy w działach typowo technicznych i opiniodawczych powinny być ograniczone (tj. w tych działach --> http://www.sailforum.pl/index.php?c=6, http://www.sailforum.pl/index.php?c=10 ). Dlatego proszę Was o ograniczenie wypowiedzi nie związanych z tematem. Niestety tego nie da się uregulować jakąś zasadą odgórną - tutaj ogromnie ważną rolę odgrywają moderatorzy. To jest forum żeglarskie, które po części funkcjonuje dzięki klimatowi tu panującemu. Zatem przychylę się do opini, że należałoby dopuścić jakieś niewielkie dygresje, żarty itp. offtopy jeśli nie ciągną się one w nieskończoność, a temat główny jest kontynuowany, gdyż zdaję sobie sprawę, że sztywne trzymanie się tematów, nawet w dyskusjach czysto technicznych po jakimś okresie czasu zabije forum, a tego byśmy nie chcieli.
    5. W pozostałych działach można pisać o czym się chce - oczywiście na tematy związane z żeglarstwem, nawet luźno.
    6. działania moderatorów - moderatorzy mogą po przeczytaniu danego wątku decydować czy ingerować w temat i przenosić, usuwać offtopy czy też pozostawić je w temacie jako uzupełniające je, jako tworzące klimat. To właśnie moderatorzy są powołani do rozstrzygania takich kwestii
    mogą te posty przenosić do właściwych tematów lub tworzyć nowe. Porządek w działach technicznych moim zdaniem powinien być zachowany, ponieważ wiedza w nich zawarta jest zbiorem doświadczeń różnych osób nie tylko tych obecnie aktywnych na forum, ale też tych których aktywność wygasła z różnych przyczyn. Wiedza ta powinna być łatwa do odnalezienia na forum zarówno nowym jak i zasiedziałym forumowiczom. Ale ewentualne offtopici nie karać ostrzeżeniami tylko właśnie moderować te tematu, tworząc z nich nowe dyskusje, scalać z już istniejącymi itp. równocześnie zwracając uwagę autorom takich dłuższych offtopików.
    Zdaję sobie sprawę, że autorzy, których posty zostaną usunięte, przeniesione, wydzielone czy scalone będą niezadowoleni i rozżaleni ale chciałbym, aby brać też pod uwagę forum jako całokształt, a nie tylko własne posty.
    7. ewentualne reklamacje na działania moderatorów proszę zgłaszać do mnie. Po raz kolejny uprzejmie proszę o nie komentowanie takich sytuacji publicznie, proszę nie zakładać tematów z żalami na pracę moderatorów, ponieważ zamieniają się one w mało przyjemne wycieczki osobiste. Moderatorzy nie będą się wypowiadać w takich tematach i nie będą komentować publicznie swoich decyzji. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś, drogi forumowiczu, napisał PW do danego moderatora i zapytał go o powody takiej, a nie innej decyzji. Jeśli zaś uważasz, że zostałeś skrzywdzony proszę o informację. Każdy przypadek będę rozpatrywał uwaznie i najszybciej jak to będzie możliwe.
    Natomiast tematy zakładane po to aby wyrzucić z siebie niezadowolenie, popisać trochę gorzkich żalów, a potem zaostrzyć dyskusję kilkoma gniewnymi komentarzami będą usuwane ponieważ mam dość czytania takich głupot. Nic z nich nie wynika, służą jedynie do poprawienia sobie samopoczucia poprzez mało kulturalną krytykę. I nie tylko ja mam dość takiej lektury - dostałem sporo wiadomości od użytkowników tego forum, którym także nie podoba się taki sposób prowadzenia dyskusji.
    Wszelkie reklamacje rozpatruje wyłącznie Administrator.

Powyższe zasady obowiązują wszystkich forumowiczów włacznie z moderatorami i wchodzą w życie z dniem ich ogłoszenia.

Na koniec dodam raz jeszcze słów kilka.
Starałem się zawrzeć w tych zasadach kompromis pomiędzy oczekiwaniami użytkowników, a formą forum i jego przyszłością. Mam nadzieję, że będziecie ich przestrzegać i uszanujecie zasady tu panujące. Mam także nadzieję, że nie obrazicie się na forum ze względu na powyższe zasady. Nie mają ona na celu ograniczenie dyskusji czy Waszej wolności słowa - zwrócić trzeba uwagę, że forum szybko sie rozwija i trzeba zachować nieco porządku w dyskusjach aby forum nie stało się jednym, wielkim, nic nie wartym śmietniskiem.
Najważniejszą rolę spełniacie Wy, drodzy forumowicze, gdyż to Wasze wypowiedzi kształtują klimat i poziom merytoryczny forum. I to Wy możecie sami siebie ograniczać w offtopach i tylko Wy możecie przyjąć, bądź nie zasady tu obowiązujące.

Prosiłbym aby każdy z Was zastanowił się czy w powyższych zasadach nie kryje się sporo ziaren prawdy i dobrych rozwiązań. Prosiłbym o przemyślnae, konstruktywne dyskusje pozbawione docinków i przykrych akapitów.
I na koniec prosiłbym o rzecz najważniejszą - abyście nadal tak wspaniale tworzyli klimat SailForum i pisali dużo mądrych i ciekawych postów.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi