A proszę bardzo (zazdraszczam Ci tego bieszczadzkiego powietrza)
nok napisał/a:
Za jakiś czas kupię wentylatory solarne.
A miałem nadzieję, że będą takie prawdziwe, mosiężne nawiewniki ze skrzynkami odpływowymi
amateur napisał/a:
Do 25 m2 grota wystarczy "sznurek" zawiązany do bomu, przez luwers w grocie, przelotkę koło piety masztu i na małą knagę
Nie wiem czy to fachowo ale ja u siebie miałem podobnie z tym, że "sznurek" nie szedł do pięty a do bomu i tam był knagowany.
Tyle z tym pływałem a nie wiedziałem, że to tak się mądrze nazywa. Cunningham, no, no ...
Pomógł: 58 razy Wiek: 36 Dołączył: 18 Maj 2006 Posty: 3488 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-03-09, 23:37
Wątek o regulacji grota jest TUTAJ a o pływalności g... TUTAJ. Tematy są mocno poszarpane, bo nie da się wydzielić tego idealnie. Ale to Wy offtopujecie, więc do siebie miejcie pretensje.
Wysłany: 2010-03-10, 11:26
Zamontowałem okucia pokładowe. Od spodu dałem podkładkę ze sklejki/ Okucia przykręciłem śrubami z nakrętkami samokontrującym na sikaflex .Umiejscowione one są w miejscu mało komunikacyjnym i dlatego są na wierzchu. Może trzeba będzie je schować to wtedy podkładką będzie deska dębowa o grubości 2 cm. Nakrętki wpuszczę w deskę. Tak jak leo828 pisał fały będą dotykać pokładu. By tego uniknąć w miejscu gdzie leży flamaster zamontuję płaskownik 30x30x150 z białego poliamidu. On podniesie liny na odpowiednią wysokość. Pozostaje zamontować mi kabestany fałowe na które czekam. Są tylko czarne a mnie odpowiadają popielate lub szare.
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 317 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-03-10, 11:48
jakie jest przeznaczenie tych sterczących bloków? talia grota?
_________________ Wojtek Bartnicki
Na suficie nie widać żadnych śrub, tylko piękne drewienko.
Są dostępne również zatrzaski całe z tworzywa, ale nie znalazłem na szybko w necie.
Pomyśl na d takim rozwiązaniem bo naprawdę bardzo estetyczne a wagi ci dużo nie doda.
Pozdr
Popik
PS. Pełen szacun, kawał pięknej krypy, wybudowanej w naprawdę dobrym czasie.
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 317 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-03-10, 16:02
nok napisał/a:
Tak, to bloczki talii grota. Ona chodzi po trójkącie.
no właśnie mnie to zaniepokoiło. Jak talia się napnie - bloczki się pochylą. I teraz...
w półwietrze i pełniej oba na zawietrzną - czy lina lub bloki talii nie będą wtedy tarły o twoją piękną sywklapę lub jej prowadnice? OBRAZEK TU
** Dodano: 2010-03-10, 16:05 **
piotr6 napisał/a:
spienionej pcv 3 mm
piotr6 napisał/a:
czy to można kupić?
ja ostatnio w castoramie - zwykle obok stanowiska cięcia blatów (w 2óch gdańskich castoramach) pasek 50x100 cm ok 20 pln. są tez 100x100 (cena 40)
edit
sory - ta cen to grubosc 2mm byla
_________________ Wojtek Bartnicki
Wysłany: 2010-03-10, 17:30
bartnik napisał/a:
czy lina lub bloki talii nie będą wtedy tarły o twoją piękną sywklapę lub jej prowadnice?
Nie wiem Wojtku. Z tego co wiem to taka talia się sprawdza - tak mam w planach. Jeżeli ocierałyby o jakiś element suwklapy ( prędzej koperty) to to miejsce zabezpieczę kątownikiem mosiężnym, giętym na zimno ( łagodny kancik) .
ja ostatnio w castoramie - zwykle obok stanowiska cięcia blatów (w 2óch gdańskich castoramach) pasek 50x100 cm ok 20 pln. są tez 100x100 (cena 40)
edit
sory - ta cen to grubosc 2mm byla
w Casto raczej się przepłaci bo to formatki. W Gdańsku kupuje się to w Akces-ie na Narwickiej. MAją różne grubości i tną. Mają też mnóstwo innych tworzyw...
Tak się zastanawiam czy nie było by najrozsądniejszym rozwiązaniem zastosowanie tam szyny zamiast tych bloczków? Nic by nie ocierało a trym grota też by zyskał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum