Klase czlowieka poznaje sie po tym jak reaguje po takim doswiadczeniu
Jedni ida w zaparte, inni wyciagaja wnioski i dziela sie nimi. Kto chcialby sie zapoznac z orzeczeniem Izby polecam poszukac na stronie Jurka Sychuta.
Nawiasem mowiac zastepca kapitana byl pierwszy kapitan "Concordii" ktory wczesniej wiele lat kapitanil na "Pogorii ".
Dzięki za odpowiedzi.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że na jachcie spotkam co najwyżej radar pierwotny, bez arpy.
wydaje mi się,ze akurat w Chorwacji trudniej o jacht z radarem,zwłaszcza w klasie ekonomicznej,ale na nowszych jednostkach można spotkać nowe,wielofunkcyjne chartplotery Raymarine z radarem i MARPA.
im dalej od Chorwacji,tym o tak wyposażone jednostki,łatwiej
Pomógł: 20 razy Wiek: 53 Dołączył: 17 Gru 2008 Posty: 1100 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-24, 22:23
grzesiek napisał/a:
Francis Drake napisał/a:
To możesz polecić jakiś kurs? Po polsku, if you please .
Dowolna szkoła morska (państwowa, prywatna, studium itd) organizuje takie regularnie.
Tylko te kursy są dla marynarzy, którzy pracują na dużych statkach.
Polecam kursy organizowane przez Andrzeja Szklarskiego na Akademii Morskiej w Gdyni, gdyż są one przeznaczone dla żeglarzy i obejmują zagadnienia specyficzne dla obsługi radarów na małych jednostkach.
Do tego Akademia Marynarki Wojennej i Prywatna szkola Morska w Gdyni.
stara zientara napisał/a:
Tylko te kursy są dla marynarzy, którzy pracują na dużych statkach.
Polecam kursy organizowane przez Andrzeja Szklarskiego na Akademii Morskiej w Gdyni, gdyż są one przeznaczone dla żeglarzy i obejmują zagadnienia specyficzne dla obsługi radarów na małych jednostkach.
Te kursy sa rowniez dla rybakow, ktorych jednostki sa porownywalne z jachtami
To reklama ? W takim razie chetnie zapoznam sie ze specyfika tych roznic.
Warto to upowszechnic jesli sa az tak istotne .
Pomogła: 8 razy Wiek: 29 Dołączyła: 23 Sie 2006 Posty: 248
Wysłany: 2010-03-01, 12:28
Program Pana Szklarskiego wygląda ciekawie. Na pewno jest bardziej dopasowany do żeglarzy niż kursy "akademickie". Łatwo mi to ocenić, ponieważ jestem na świeżo po kursie na poziomie operacyjnym - właśnie akademickim. Jest tam parę godzin teorii i dalej dni jazdy na symulatorze. Byłam w Szkole Morskiej w Gdyni.
Jak ktoś nie potrzebuje papierka to ma u Szklarskiego też taką opcję jak widzę - krótszy, tańszy kurs na poziomie podstawowym. Ciekawy wydaje mi się pkt Szklarskiego http://www.seafarer.pl.tl/Szkolenie-radarowe.htm z pierwszego szkolenia"analiza sytuacji radiolokacyjnej podczas kolizji m/v Lady Elena i s/y Bieszczady" - tu pewnie wątek właściwego umieszczania na jachcie reflektora radarowego.
Z kolei na moim kursie mogłam popatrzeć na temat od strony "wroga" - jak to jest na dużym statku.
_________________ "Water can be both good and bad, of use and dangerous. To the danger, however, a remedy has been found: learning to swim"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum