SailForum - forum żeglarskie
  Regulamin    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy       Rejestracja    Zaloguj

sailforum.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wydostać się z wody przy wysokiej burcie
Autor Wiadomość
*Jurmak 

Wysłany: 2009-05-12, 21:57   

Maciek napisał/a:
Ale jak się wdrapywałem na tratwę, to pamiętam, że drabinka mi pomogła

Wiesz, lepsze podparcie, nawet "uciekające" pod dno, niż żadne :]

~Maciek 
Sternik

Wysłany: 2009-05-12, 22:28   

Jurmak napisał/a:
Wiesz, lepsze podparcie, nawet "uciekające" pod dno, niż żadne

Więc jakie jest zalecane ? Pytam poważnie z perspektywy amatora, który to w najbliższej przyszłości przećwiczy :)

*Jurmak 

Wysłany: 2009-05-13, 07:22   

Maciek napisał/a:
Więc jakie jest zalecane ? Pytam poważnie z perspektywy amatora, który to w najbliższej przyszłości przećwiczy

Ja ten rysunek zrozumiałem w ten sposób, że lepiej gościa "podnieść" z wody przy wykorzystaniu kolumny silnika, niż zmuszać go do ekwilibrystyki z liną uciekającą pod dno jednostki...

~Maciek 
Sternik

Wysłany: 2009-05-13, 10:16   

To chyba nie bede trenowal :)

*Jurmak 

Wysłany: 2009-05-13, 11:02   

Maciek napisał/a:
To chyba nie bede trenowal

Kolega pływa czymś takim, kiedyś rozmawialiśmy na temat wykorzystania kolumny Z do wyjścia z wody, muszę się go zapytać czy już to ćwiczył? :]

+Mors 

Wysłany: 2009-05-13, 18:48   

Po silniku się nie wspinałem, więc trudno mi o tej metodzie rzec. Ale wspomniałem tutaj o tej podwiązanej linie, bo to robiłem. I jak Jurmak był i wspomniał: "...lepsze podparcie, nawet "uciekające" pod dno, niż żadne". I jeśli lina ta założona będzie o względnie odpowiedniej długości, tak aby ten "stopień" przy lustrze wody na przeciętnej łódeczce był, to pod dnem stopa nie wyląduje. Tak czy też inaczej - mniejsza to "ekwilibrystyka" będzie, niż próba podciągnięcia się na tą samą burtę tylko samymi rękoma.

Pozdrawiam ciepło.

*Jurmak 

Wysłany: 2009-05-14, 15:30   

Blazjo napisał/a:
Obawiam się, że wchodząc po kolumnie silnika (jeżeli ten użyty był wcześniej w celu dopłynięcia do człowieka) klient mógłby się trosze poparzyć...

Rozmawiałem z kumplem który pływa zawodowo na łodzi z Z, nie grozi oparzenie, kolumna jest tylko ledwo ciepła...

~Mietek Bak 
Admirał

Wysłany: 2010-03-06, 23:14   

ako napisał/a:
fał grota przyczepiłem do noku bomu aby go dodatkowo wzmocnić, przyczepiłem talie grota 'do góry nogami', do dyspozycji miałem ślizgowe koło ratunkowe, które posłużyło jako pas ratunkowy dla poszkodowanego, wypchnąłem bom za burtę i po wpasowaniu się symulanta w koło wyciągnąłem go do wysokości relingów.

Poniżej dwa zdjęcia z "żaglem" do wciągania ratowanego na pokład.Patent jak się wydaje powinien być skuteczny

** Dodano: 2010-03-06, 23:15 **
zdjecia

~ins 
Admirał

Wysłany: 2010-03-07, 03:27   

Dobra rzecz. Robiłem taki trening na normalnym żaglu i ilość wody jaka się może zgromadzić we fałdzie sztaksla tylko odpiętego od sztagu obciąża żagiel do tego stopnia, że zaczyna się pruć na stójkach. Nie chodzi o żagiel, ale w sytuacji krytycznej ofiara może znaleźć się na powrót we wodzie.
Poza tym akcja na foto jest przeprowadzana w miejscu gdzie obecność żagla nie wpływa na możliwości manewrowe jachtu i zdolność do udzielenia pomocy ze strony załogi. Gdyby żagiel był spuszczony do wody w części dziobowej, manewrowość jachtu i możliwości załogi byłyby ograniczone.

~Wimpel 
Sternik

Wysłany: 2010-08-21, 19:36   

Wszyskie chwyty dozwolone. To dobra technika. Jeśli wiatr ci nie porwał żagla, to nie zmieniłeś go zawczasu.

~Mietek Bak 
Admirał

Wysłany: 2010-08-21, 21:47   

Jeszcze jeden "patent " ktory podpatrzylem u Szwedow - linki relingu sa napinane z koszem rufowym nie tak jak u nas przy pomocy sciagaczy,tylko przy pomocy juzingu.
W krytycznej sytuacji,gdy potrzebujemy kogos wciagnac na poklad,wystarczy przeciac juzing.

~M@rek 
Admirał

Wysłany: 2010-08-22, 11:52   

Mietku, ten patent jest stary jak swiat :) W mojej mlodosci wiekszosc jachtow mialo
relingi napinane tarlepami i jak wiesz ja tez stosuje to do dzis.
Wszysykim armatorom polecam drabinke skladana na rufie. To wiele nie kosztuje,
moja w pozycji rozlozonej ma dolny stopiem ok 20 cm pod lustrem wody. Poniewaz czesto plywam sam probowalem wchodzic po sykulowanym wypadnieciu ( z szelkami)
i robie to bez problemu. Gorzej byloby gdybym wypadl z dziobu wpiety w lifeline bo
stojki przeszkadzalyby w przemieszczeniu w rejon rufy. Slyszalem ze jest jakis patent pozwalajacy omijanie przeszkod, moze ktos wie jak to wyglada ?

Timon 
Szczur lądowy ;)

Wysłany: 2010-08-22, 17:15   

M@rek napisał/a:
Slyszalem ze jest jakis patent pozwalajacy omijanie przeszkod, moze ktos wie jak to wyglada ?

Wszystkie kamizelki mają dwa karabinki, właśnie do tego służące.

~M@rek 
Admirał

Wysłany: 2010-08-22, 21:43   

No to wytlumacz jak siedzac w wodzie bedziesz przepinal karabinki wpiete w lifeline lezaca na pokladzie :)

Odpowiedz do tematu