Mozna sie zabawic w samodzielne szacowanie. Ilosc jachtow na Mazurach gdzies ktos podawal - napewno to kilka tys. pewnie. Albo policzyc po ilosci miejsc w portach i przyjac, ze tyle mniej-wiecej jest jachtow. Zalozyc zmiany tygodniowe zalog w "sezonie" (2 m-ce) i sredni stan zalogi na 4-5 osob. Dodac inne akweny "na oko" - ilosc jachtow x 5 osob. Plus czarter za granica i polskie jachty morskie + zaglowce. Te ostatnie mozna ocenic pewnie na ok. 500-1000 osob (nowych, ktore nie sa objete innymi statystykami - chocby z Mazur). CZarter za granica - jak ktos pisal - 100 umow x powiedzmy 50 firm x 6 osob = 30000 osob. (skorygowac jezeli ktos uwaza, ze ilosc jest inna).
Analizujac i rozwazajac, mysle, ze te kilkaset tysiecy czy nawet milion to calkiem realna liczba.
Zreszta - polskie targi zeglarskie odwiedza kilkanascie tysiecy osob, zakladam, ze wiekszosc z nich to aktywni zeglarze, ktorzy zabieraja na wode kilka/nascie osob w rejsy.
Mysle wiec, ze to raczej nie kilkanascie/kilkadziesiat tysiecy, lecz kilkaset/milion.
Pomógł: 29 razy Wiek: 40 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1043 Skąd: Oxfordshire
Wysłany: 2010-01-18, 14:07
Dobra, wracamy do sedna. Pochodziłem trochę dookoła szukając możliwości znalezienia tańszych czarterów i niestety nic z tego. Anglicy, kiedy przychodzi do interesów, pozbawieni są absolutnie sentymentów. Żadne argumenty o koegzystencji dwóch narodów, asymilacji, odwiecznej przyjaźni polsko-radzieckiej i tym podobne nie odniosły żadnego skutku. Jedyny pozytyw jest taki, że znalazłem firmy trochę tańsze niż SunSail.
Założenia na dzień dzisiejszy są takie.
Termin 17-18.04.2010
Koszt szacunkowy 1000pln na osobę przy 8 osobach na pokładzie. Podejrzewam, że coś z tego zostanie.
Impreza jest towarzyska - żadnych komisji, przepisów itp.
Może się okazać, że ktoś nas wyprzedzi i zanim zbierzemy załogi nie będzie już jachtów. Rozchodzimy się bez żalu do siebie. Żal fajnej imprezy jest dopuszczalny
Do piętnastego lutego czekam na zgłoszenia załóg. Myślę, że potwierdzeniem chęci uczestnictwa będzie wpłacenie 500 pln jak zaliczki. Będę potrzebował jednej osoby, która zgromadzi na swoim koncie te pieniądze. Przelew na moje konto proponuję zrealizować za pomocą moneybookers.com Jest to bardzo tanie i sprawdzone narzędzie do międzynarodowych przelewów. A poza tym można dzięki niemu dokonać przelewu ze złotówek na funty. Dzięki temu będziemy mieli jasną sytuację.
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 924 Skąd: Piastów
Wysłany: 2010-01-19, 16:34
Maj najwcześniej... Z Zawiasa wrócę 19-tego.. Jak dobrze pójdzie. Czy myślisz, że uda mi się cztery dni później znowu urwać?... Przykro mi. Tak pokazują gwiazdy...
Witam serdecznie. Mam na imie Marek. Mieszkam w Lodnynie od jakiegos czasu. Szlajam sie tu i owdzie z grupka znajomych. Troszke tez zeglujemy. Milo Leszku, ze wychodzisz z taka inicjatywa. Zaloga od nas bedzie na taka impreze a i organizacyjnie pewnie mozemy pomoc?
Wysłany: 2010-01-22, 21:07
MarekM, witaj (cie) . Będziemy w kontakcie. Możesz mi przesłać na priwa numer komórki.
Boję się, że z regat niewiele wyjdzie. Może skończyć się na dwóch jachtach, co nie znaczy, że nie będziemy się dobrze bawić.
mmaacc, wiem, że chciałeś przyjechać ale inne terminy nie wchodzą w grę. Podjąłem się zorganizować tą zabawę a to oznacza pewne zobowiązania. Niestety od początku maja mogę być zajęty i w związku z tym nie chcę się deklarować. Jeśli nic z tego nie wyjdzie a będziesz miał załogę chętną na wzięcie udziału w Round The Island Race 2010 to oferuję swoją pomoc. Ale o tym będziemy ewentualnie rozmawiać na priwach.
Wysłany: 2010-02-04, 11:19
MarekM, podejrzewam, że z Polski nie będzie załogi więc trzeba będzie zrobić to we własnym zakresie.
Jak na razie na 90% przypłynie z Polski Fourwindsem Wiesiek Krupski. MGI obiecał wystawić swoją sigmę. Daje nam to skromne dwa jachty. Ty wspominałeś, że jest was więcej więc może wystawcie swoją załogę. Myślę, że w takim wypadku jacht wyczarterujcie sami. Żeby to miało jakiś sens powinien to być jacht 33 -37 stóp i dobrze by było, żeby miał przelicznik IRC. Wiesiek twierdzi, że objeździ Fourwindsem każdą łódkę w tym przedziale wielkości więc można to potraktować jako wyzwanie. A że ja będę z nim płynął to tylko mogę potwierdzić
W związku z tym dla żeglarzy z Polski widzę trzy opcje.
1) ciągle czekam na załogę gotową wziąć w czarter cały jacht.
2) Pojedyńcze osoby chętne przyjechać proszę o zgłaszanie się tutaj. Wygląda na to, że będzie możliwość dołączenia do załogi wyspiarskiej
3) Wiesiek będzie oferował koje na Fourwindsie. Jedna z pocji jest taka, że udział w naszej imprezie będzie częścią rejsu z Amsterdamu do Portsmouth. Inna ewentualność to dziesięciodniowy rejs od 24.04 od 3.05 z udziałem w dwóch imprezach: naszej i regat Cowes-Le Hawre-Cowes. Ale to jeszcze jest w sferze planów. Będę informował o tym albo tu, albo w dziale "rejsy".
Powiedzcie znajomym. Może oni będą chcieli przyjechać
Jak na razie na 90% przypłynie z Polski Fourwindsem Wiesiek Krupski.
potwierdzam, i bliżej jest tych 100% niż 90%
no cóz zawsze może sie coś po drodze przytrafić
no i łódkę bedę musiał przygotować i wepchać do wody już na początku kwietnia
ale mam nadzieję, że i wytęsknionych za wodą się paru znajdzie
abym nie płynął tak wcześnie sam
a aby wrócić na Solent długo Leszek nie musiał mnie namawiać
ze swojej strony obiecałem też Leszkowi przygotować
instrukcję zeglugi itp rzeczy więc jak to zaakceptuje
to i oprócz zapowiadającej się fajnej imprezy towarzyskiej
niech i będą to regaty tak jak w założeniu miało być.
Jak Leszek zatwierdzi to zapewne i to Wam przekaże.
leo828 napisał/a:
Wiesiek twierdzi, że objeździ Fourwindsem każdą łódkę w tym przedziale wielkości więc można to potraktować jako wyzwanie. A że ja będę z nim płynął to tylko mogę potwierdzić
ten to umie podpuszać, no chyba że niedoceniam Leszka jako tajnej bronii
leo828 napisał/a:
Wiesiek będzie oferował koje na Fourwindsie. Jedna z pocji jest taka, że udział w naszej imprezie będzie częścią rejsu z Amsterdamu do Portsmouth. Inna ewentualność to dziesięciodniowy rejs od 24.04 od 3.05 z udziałem w dwóch imprezach: naszej i regat Cowes-Le Hawre-Cowes. Ale to jeszcze jest w sferze planów. Będę informował o tym albo tu, albo w dziale "rejsy".
plany rejsowe po akwizycji Leszka właśnie szybko tworzę
w każdym razie jacht na tą imprezę daję Leszkowi za darmo.
No jest tu ten haczyk oczywiście, że pierwszeństwo w składzie daje osobom
które popłyną w sąsiadujących rejsach.
Ale mam nadzieję, że to mi wybaczycie.
Z drugiej strony na dłużej może byc i atrakcyjniej
a drugi termin byłby połaczony wtedy z regatami RORCowymi
Cowes - le Havre
a po tygodniu pływania może Angole i Francuzi za bardzo nam nie uciekną
więc tak jak Leszek napisał byłaby szansa wzięcia udziału w dwóch regatach.
Wysłany: 2010-03-04, 22:09
Sprawa na dzień dzisiejszy ma się tak:
Wygląda na to, że regaty się jednak odbędą. Niestety nie będzie załogi forumowej, ale na każdym z jachtów będzie przynajmniej jeden forumowicz. W tej chwili mamy trzy jachty: dwie Sigmy i Wieśkowego Fourwinds'a. Jedna Sigma będzie obsadzona delegacją YKP Londyn a druga ... nazwijmy to "organizatorami" Jak Wiesiek sprecyzuje kalendarz rejsów na ten rok to damy znać, ale na pewno będą miejsca na Fourwinds'ie. Ołosimy to tu lub/i w dziale "rejsy".
A pomyślałem sobie, że może koledzy ściganci, bez obrazy - śródlądowi, chcieliby przewietrzyć swoje łódki. W sumie to podczepić przyczepę i przejechać parę kilometrów to dla nich nie pierwszyzna. PPJK-owe regaty rozrzucone są przecież po całej Polsce . A jak się odpowiednio do sprawy podejdzie to z Polski do Anglii nie jest wcale dalej niż ze Szczecina do Przemyśla.
Jeśli będzie znośna pogoda to moglibyście popłynąć z nami dookoła Wyspy. Jak będzie strasznie to moglibyście zrobić śledzia przez cały Solent: Portsmouth - Lymington - Portsmouth. Co Wy na to?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum