Już jest ciekawie, o ile rozumiem to była awantura o balast wodny podczas pomiaru. Wygląda, że te regaty będą podobne do wyborów na Ukrainie: minimalna różnica, a przegrany będzie kwestionował wynik.
Natomiast pierwsze słysze, że Amerlok (http://www.amerlok.com/) jest sponsorem teamu GGYC.
_________________ Bywajcie!
Colonel
---------------------------------
"Im więcej praw, tym więcej przestępców" (wschodnie)
Ciekawie bedzie
Na kogo stawiasz?
Ja na amerlokow, zyczac zwyciestwa Alinghi
Z przed telewizora, naprawde nie wiem na kogo stawiac ale rowniez zycze powodzenia
Alinghi bo postepowanie Larrego uwazam za skandaliczne. Nie ma to nic wspolnego
z tak wzana dla mnie sportowa rywalizacja w zeglarstwie. Tak jest jak chorobliwe
ambicje przeslaniaja wszystko. Mam nadzieje ze przyjdzie opamietanie.
Pomógł: 3 razy Wiek: 21 Dołączył: 28 Mar 2006 Posty: 120 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-02-08, 13:51
Dlaczego nie płynęli przy wietrze ok. 3w, a taki podobno był koło 9? Czym grozi płynięcie przy tak słabym wietrze? czy chodzi o to że jachty mogą momentami tracić sterowność i przy starcie może dojść do jakichś zderzeń? Czy może chodzi o to, że przy takiej sile wiatr ma tendencje do kręcenia i wtedy mogłoby dojść do przerwania regat. Na trasie podobno jest 12 w. jakby doczołgali się do tego miejsca, potem mogłoby być z górki.
Pomógł: 7 razy Wiek: 52 Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 368 Skąd: Paryz
Wysłany: 2010-02-08, 14:12
Marian napisał/a:
Dlaczego ...
Bo to America's Cup jest!
... i wiatr byl zbyt niestaly: notowali 100° roznicy miedzy startem i gornym znakiem, wiec pewnie znudzilo im sie wozenie bojki.
W sumie sluszna decyzja - w koncu to nie ruletka!
Z przed telewizora, naprawde nie wiem na kogo stawiac ale rowniez zycze powodzenia
Alinghi bo postepowanie Larrego uwazam za skandaliczne. Nie ma to nic wspolnego
z tak wzana dla mnie sportowa rywalizacja w zeglarstwie. Tak jest jak chorobliwe
ambicje przeslaniaja wszystko. Mam nadzieje ze przyjdzie opamietanie.
Ja też kibicuje Alinghi bo broni Pucharu przed Amerykanami Na marginesie Bertarelli jest bardzo chwalony przez fachowców od marketingu sportowego, za to że próbuje zmienic AC ze snobistycznej klubowej imprezy, w dające się sprzedac, emocjonujące widowisko. I oczywiście chce na tym swoje przy okazji zarobic.
Natomiast znana strona regatowa SailingAnarchy.com i ludzie piszący na niej na forum uważają Bertarelliego za Wujka Samo Zło, człowieka, który zabija ducha sportu w żeglarstwie itp itd. Częściowo pewnie dlatego, że strona jest (głównie) amerykańska, ale może coś w tym jest?
Wiesz, od wielu lat staram sie sledzic regaty, te lokalne i te najwieksze. Myslalem ze
po niechlubnym epizodzie z "lotniskowcem" i katamaranem te najwieksze regaty
beda rozgrywane na wodzie , nie przy zielonym stoliku. Niestety, moim zdaniem chore ambicje amerykanow, ktorzy nie potrafili sprostac rywalom na wodzie doprowadzily do obecnej sytuacji. Sportowo bardziej odpowiada mi LVT gdzie kibicuje Rosjanom i Karolowi Jablonskiemu.
Osobiscie podziwiam Bertarelliego.
Pomógł: 7 razy Wiek: 52 Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 368 Skąd: Paryz
Wysłany: 2010-02-08, 23:52
cubino napisał/a:
Ja też kibicuje Alinghi bo broni Pucharu przed Amerykanami
... no i jak wygraja, to moze da sie zobaczyc nastepny, prawdziwy AC na zywo? Albo przynajmniej obejrzec w TV o normalnej porze
Wymiar "sportowy" tej edycji interesuje chyba niewielu.
Pomijajac jej kontekst, przyznaje jednak, ze tak monumentalna konfrontacja roznych koncepcji ( kata - tri, zagiel - skrzydlo, lekkosc - moc ) ciekawi mnie bardzo.
Nie bedac fanem ani nowoczesnosci i technologii, ani wielokadlubowcow, jestem tez zafascynowany szybkoscia i surrealistyczna latwoscia z jaka obie lodki suna po wodzie.
Spektakl bedzie piekny! I to nie za moje miliony!
Co prawda relacji na żywo z wody raczej nie będzie, bo chłopaki nie mają jak transmitować obrazu z łódki, ale można zobaczyć nagranie po fakcie; no i ciekawe są te wywiady z ekspertami,
Pomógł: 11 razy Wiek: 23 Dołączył: 04 Maj 2007 Posty: 480 Skąd: Toruń
Wysłany: 2010-02-10, 11:40
Na chwile obecna o godz. 13 zaczyna sie transmisja na Eurosporcie. Na biezaco mozna sledzic zmiany w programie tutaj: http://tv.eurosport.pl/tvschedule.shtml
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum