SailForum - forum żeglarskie
  Regulamin    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy       Rejestracja    Zaloguj

sailforum.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowa ustawa o sporcie, raczej o żegludze śródlądowej
Autor Wiadomość
+p4g4j 

Wysłany: 2010-02-08, 12:33   

Czy ten cały ruch nie zaczął się czasami od "KONFERENCJA MIĘDZYNARODOWA
EUROPEJSKIE WODNE PRAWO JAZDY – ILUZJA CZY RZECZYWISTOŚĆ" na targach w Poznaniu?
Czy to tylko listek figowy i zasłona dymna dla poparcia bzdur.
Na stronie http://www.pyawodniacy.pl/ omówienie spotkania.
Cze ktoś widział jakieś wystąpienia z tego zdarzenia a jeszcze lepiej szersze omówienie?

+Hun 

Wysłany: 2010-02-08, 12:52   

Z tego co mi wiadomo, polski senat wystapił do premiera Tuska aby przyjął rezolucję 40 UNECE, wystapił także do przewodniczącego parlamentu europejskiego Jerzego Buzka aby sprawy te były regulowane na poziomie UE gdyż brak takich regulacji utrudnia żeglowanie transgraniczne. Zatem władza nie idzie w kierunku deregulacji ale regulacji. Oczywiście można tak uregulować, aby było lepiej niż jest ale trend jest wprost odwrotny.

+p4g4j 

Wysłany: 2010-02-08, 13:32   

Hun napisał/a:
brak takich regulacji utrudnia żeglowanie transgraniczne
:D :D :D
Żeglowanie transgraniczne na śródlądziu, mają na myśli jedna jednostka dziennie na Odrze licząc w tym statek wycieczkowy z Eisenhiittenstadt :)
Ale za to w Prusach ile łódek do opodatkowania :|

+Hun 

Wysłany: 2010-02-08, 15:17   

Nie wiem co mają na mysli, ale zawsze czuję obawy jak władza uważa, że obywatel jest nieszczęśliwy z powodu "luki prawnej" :(

+Jeanneau 

Wysłany: 2010-02-09, 12:34   

Jeanneau napisał/a:
Dla pewności zadałem pytanie, czy jest możliwe zarejestrowanie tam jachtu przez obywatela Polski.
Dam znać co odpowiedzą.

Odpowiedz nadeszła:
Hi Mark,

If your boat are at least 12 m long and at least 4 m wide then it´s a ship.

The main rule is that more than fifty percent of a ship must be owned by a Swedish owner to be registered in the Swedish Register of Shipping, but if half or more of the ship is owned by a foreign owner from a country within the European Economic Area, it may be registered in the Swedish Register of Shipping. The rule on free movement of persons within the European Community applies to private persons. The ship and the owner must usually be located in Sweden.

For more information http://www.transportstyre...Shipping/Ships/

Best regards,

Tomas Tekmen
Swedish Register of Shipping

No to sprawa wydaje się być jasna. Mamy informację z pierwsze ręki i prosto ze szwedzkiego urzędu.

Możemy (my Polacy) rejestrować jachty w Szwecji. Jest to kolejny benefis bycia w UE.
Proszę zwróćcie uwagę na wyraz "usually" w ostatnim zdaniu listu Tomasa.

~Peter 
Sternik

Wysłany: 2010-02-09, 12:44   

Jeanneau napisał/a:
If your boat are at least 12 m long and at least 4 m wide then it´s a ship.

Ok,ale co z mniejszymi jednostkami?

+Jeanneau 

Wysłany: 2010-02-09, 12:47   

Mniejsze mogą, ale nie muszą być rejestrowane.
Do tej pory ta zasada dotyczyła wszystkich jachtów w Szwecji.

+skipbulba 

Wysłany: 2010-02-09, 13:23   

Zwróćcie uwagę, że muszą być przekroczone obydwa te wymiary. Czyli jacht 14m o szerokości 3,95 rejestracji nie podlega.
Nie mniej nie jestem pewny tej informacji o obowiązku rejestracji.
To, że Polacy będący rezydentami w Szwecji mogą rejestrować tam jachty, to nie nowina. Problem jest z tymi co nie mieszkają w Szwecji, a chcieliby znaleźć inną banderę :D

+Jeanneau 

Wysłany: 2010-02-09, 15:05   

skipbulba napisał/a:
Zwróćcie uwagę, że muszą być przekroczone obydwa te wymiary. Czyli jacht 14m o szerokości 3,95 rejestracji nie podlega.

No więc ja to rozumiem trochę inaczej. Zobaczmy jak jest to zapisane w oryginale:
"Vessels shorter than 12 metres and/or less than 4 metres wide are called boats"
And/or znaczy, że wystarczy gdy jeden z parametrów zafunkcjonuje.
Czyli łodzią, nie statkiem, jest jacht o długości poniżej 12 m długości i poniżej 4 m szerokości.
Ale jeżeli którykolwiek parametr zostanie przekroczony, staje się statkiem, podlegającym obowiązkowej rejestracji.
Np: 12,01 m długości i 3,99 m szerokości, oraz 11,99 długości i 4,01 m szerokości.
Tak ja to rozumiem.

skipbulba napisał/a:
Problem jest z tymi co nie mieszkają w Szwecji, a chcieliby znaleźć inną banderę :D

Zobaczmy co napisał Tomas:
"...but if half or more of the ship is owned by a foreign owner from a country within the European Economic Area, it may be registered in the Swedish Register of Shipping. The rule on free movement of persons within the European Community applies to private persons."

Nie ma tu ani słowa o obowiązku zamieszkiwania w Szwecji. Jest natomiast mowa o tym, że jacht musi być w większości (lub całości) własnością Szweda, ale również obywatela kraju (EEA) europejskiego obszaru ekonomicznego, do którego to obszaru Polska należy. Podana jest też podstawa prawna - the rule on free movement of persons within the European Community.

Tak ja to rozumiem.

+skipbulba 

Wysłany: 2010-02-09, 16:40   

Jeanneau napisał/a:
skipbulba napisał/a:

No więc ja to rozumiem trochę inaczej. Zobaczmy jak jest to zapisane w oryginale:
"Vessels shorter than 12 metres and/or less than 4 metres wide are called boats"
And/or znaczy, że wystarczy gdy jeden z parametrów zafunkcjonuje.
Czyli łodzią, nie statkiem, jest jacht o długości poniżej 12 m długości i poniżej 4 m szerokości.
Ale jeżeli którykolwiek parametr zostanie przekroczony, staje się statkiem, podlegającym obowiązkowej rejestracji.
Np: 12,01 m długości i 3,99 m szerokości, oraz 11,99 długości i 4,01 m szerokości.
Tak ja to rozumiem.

to znaczy pozwole sobie na gdybologię teraz, ale wcześniejszy przepis odnośnie patentów powiadał, że muszą być przekroczone oba wymiary jednocześnie. Wydaje mi się, że w tym wypadku również, ale to oczywiście moje gdybanie.
Po za tym nie jestem pewien czy przytoczone przez Ciebie przepisy dotyczą jednostek niekomercyjnych czy inaczej u nas zwanych niepoprawnie sportowych.

Jeanneau napisał/a:
skipbulba napisał/a:
Problem jest z tymi co nie mieszkają w Szwecji, a chcieliby znaleźć inną banderę :D

Zobaczmy co napisał Tomas:
"...but if half or more of the ship is owned by a foreign owner from a country within the European Economic Area, it may be registered in the Swedish Register of Shipping. The rule on free movement of persons within the European Community applies to private persons."

Nie ma tu ani słowa o obowiązku zamieszkiwania w Szwecji. Jest natomiast mowa o tym, że jacht musi być w większości (lub całości) własnością Szweda, ale również obywatela kraju (EEA) europejskiego obszaru ekonomicznego, do którego to obszaru Polska należy. Podana jest też podstawa prawna - the rule on free movement of persons within the European Community.

Tak ja to rozumiem.

ale też dalej jest napisane : "The ship and the owner must usually be located in Sweden." może moja ułomna znajomość angielskiego powoduje, że źle to rozumiem, ale czy to nie znaczy, że statek oraz właściciel musi głownie przebywać w Szwecji?

~piotr6 
Admirał

Wysłany: 2010-02-09, 16:46   

a cz czasem w Belgii jachtu nie można zarejestrować nie będąc mieszkańcem?

+Jeanneau 

Wysłany: 2010-02-09, 19:06   

skipbulba napisał/a:
pozwole sobie na gdybologię teraz, ale wcześniejszy przepis odnośnie patentów powiadał, że muszą być przekroczone oba wymiary jednocześnie. Wydaje mi się, że w tym wypadku również, ale to oczywiście moje gdybanie.
Po za tym nie jestem pewien czy przytoczone przez Ciebie przepisy dotyczą jednostek niekomercyjnych czy inaczej u nas zwanych niepoprawnie sportowych.

No to wyjaśnijmy sprawę do końca.

W Szwecji są teraz dwa rejestry:
1. Register of Boats
2. Register of Ships

Ad. 1. Definicja ze strony: http://www.transportstyre...Shipping/Boats/
Mówi co to jest "boat":
Vessels shorter than 12 metres and/or less than 4 metres wide are called boats and may be registered in the Register of Boats.
Czyli, jeżeli łódka jest krótsza niż 12 m, lub węższa niż 4 m (lub obydwa warunki są spełnione razem), może ale nie musi być rejestrowana w Register of Boats.

Odnośnie łódek komercyjnych o tych samych wymiarach (które zaliczamy do boats):
Boats used commercially for tugging, towing, transport of goods or passengers and for fishing must be registered. Boats used for private use may be registered at the owner’s request.

Czyli wszystko co nie jest łodzią prywatną i zalicza się do "boats", rejestrujemy w Szwecji obowiązkowo. Prywatne nieobowiązkowo.

Ale.

Ad. 2. Definicja ze strony: http://www.transportstyre...Shipping/Ships/
"All Swedish ships that are at least 12 m long and at least 4 m wide must be registered in the Register of Ships..."
Oznacza to tyle, że łodzie zaliczane do ships, podlegają obowiązkowej rejestracji, tylko wtedy gdy mają co najmniej 12 m długości i co najmniej 4 m szerokości.
Ale dalej napisali:
Mandatory registration also applies to recreational craft that are classified as ships.
Czyli, że obowiązek rejestracyjny dotyczy łodzi rekreacyjnych zakwalifikowanych jako "ships".
Łódź krótsza niż 12 m ale szeroka na 4 m, nie jest już "boat", tylko "ship" i rejestracji obowiązkowej podlega.

Dla nas do zapamiętania: Jacht (prywatny, rekreacyjny) jeżeli ma co najmniej 12m długości, lub co najmniej 4m szerokości, podlega obowiązkowej rejestracji w Register of Ships.
Jacht kwalifikowany jako "boat" (nie "ship"), może, ale nie musi być zarejestrowany w Register of Boats.

Maćku, myślę, ze tylko Szwedzi (i to niektórzy) wiedzą dlaczego tak to zostało zapisane. Nakombinowali jak nasi.

skipbulba napisał/a:
ale też dalej jest napisane : "The ship and the owner must usually be located in Sweden."

Właśnie dlatego, że jest napisane "usually", nie jest to wymóg obligatoryjny. Wydaje mi się, że wskazanie portu w Szwecji jako portu macierzystego, czyni za dość temu wymogowi. W moim odczuciu jest to zapisane bardzo miękko. No bo przecież każdy może wypłynąć w rejs dookoła świata. Wszak Szwedzi (podobnie jak Polacy) to wolny naród.

~stara zientara 
Admirał

Wysłany: 2010-02-09, 19:30   

Jeanneau napisał/a:
at least 12 m long and at least 4 m wide must be registered in the Register of Ships..."
Oznacza to tyle, że łodzie zaliczane do ships, podlegają obowiązkowej rejestracji, tylko wtedy gdy mają co najmniej 12 m długości i co najmniej 4 m szerokości.
[...]
Dla nas do zapamiętania: Jacht (prywatny, rekreacyjny) jeżeli ma co najmniej 12m długości, lub co najmniej 4m szerokości, podlega obowiązkowej rejestracji w Register of Ships.

Niekonsekwencja wkradła Ci się przy tłumaczeniu.

+Jeanneau 

Wysłany: 2010-02-09, 19:35   

piotr6 napisał/a:
czasem w Belgii jachtu nie można zarejestrować nie będąc mieszkańcem?

Jestem przekonany, że w obrębie UE nie powinno być większych problemów, gdyż,
the rule on free movement of persons within the European Community, obowiązuje w wielu krajach. Wiem, że w UK na pewno.

** Dodano: 2010-02-09, 19:44 **
stara zientara napisał/a:
Niekonsekwencja wkradła Ci się przy tłumaczeniu.

Nie wkradła się.
Dlatego napisałem:
"Maćku, myślę, ze tylko Szwedzi (i to niektórzy) wiedzą dlaczego tak to zostało zapisane. Nakombinowali jak nasi".

Przeczytaj jeszcze raz, co to jest "boat" i wywnioskuj co to jest "ship".
A teraz:
Mandatory registration also applies to recreational craft that are classified as ships.

~Francis Drake 
Admirał

Wysłany: 2010-02-09, 20:23   

Uff... przebrnąłem przez całość :)
1) Melduję posłusznie, że zdobyłem 3 podpisy pod petycją plus mój własny. Zajęło to czas mniej niż 5 min, jeden osobnik stawiał opór, ale uległ.
2) Szwecja to nie jedyny kraj nadmorski. Zdaje się, że banderę brytyjską z Malediwów (???) przysyłają pocztą. Mówię o takiej bordowej z wklejonym Union Jack'iem w rogu. BARDZO możliwe że coś kręcę, ale z grubsza jest coś takiego ;) http://en.wikipedia.org/wiki/British_Merchant_Navy
3) Czy w takim razie jak mam obcą banderę to na Mazurach Pan Inspektor może mi skoczyć jak nie będę miał karty rejestracyjnej itp itd? A może nie będzie miał prawa na nią wejść, jako że to kawałek Brytyjskiej Ziemi ;) ?

Odpowiedz do tematu