Czy ktoś podpowie mi jakieś materiały dotyczące locji Kattegatu?
Proponuję locje opłacone z góry przez amerykańskich podatników i udostępniane bezpłatnie:
Pub. 193 SAILING DIRECTIONS (ENROUTE) SKAGERRAK AND KATTEGAT
Pub. 194 SAILING DIRECTIONS (ENROUTE) BALTIC SEA (SOUTHERN PART)
PUB. 140 SAILING DIRECTIONS (PLANNING GUIDE) SAILING DIRECTIONS NORTH ATLANTIC
OCEAN, BALTIC SEA, NORTH SEA, AND THE MEDITERRANEAN SEA
Wymienione powyżej oraz wiele, wiele innych można ściągać ze strony:
http://www.nga.mil/portal/site/maritime/
(zakładka PUBLICATIONS, następnie wybrać z Menu Options rodzaj publikacji)
Maja też mapy i plany ale niestety cywilom udostępniają tylko dla obszarów linii brzegowej USA.
W jakim terminie planujesz rejs? Będę z kolegami Roztoczem w tym rejonie na początku czerwca. Mamy dostarczyć go do Bergen ale pewnie po drodze wpadniemy gdzieś na piwo.
Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 08 Maj 2009 Posty: 9 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2010-01-16, 18:59
Przyznam się jak było z tą stroną www.eniro.se. Mam kolegę kajakarza morskiego w Szwecji i on wszystkie wycieczki w szkierach od pewnego czasu planuje używając tej strony.Dał mi cynk i tyle.Zdziwiony byłem że jeszcze u nas nikt o tej możliwości nie wie,okazuje się że opcja map morskich jest od paru miesięcy i to dlatego.Podzieliłem się to wiadomością na tym forum i u Kulińskiego.Pozdrawiam.
W razie gdyby eniro nie starczyło, po drodze do Göteborga, przed Helsinborgiem jest port jachtowy Råå. W samym porcie znajduje się bardzo dobrze zaopatrzony sklep żeglarski Hjertmans, w którym można zaopatrzyć się w mapy.
Mam nadzieję że nie jest za późno, mapy na www.eniro.se nie służą do nawigacji. Służą według Eniro tylko i wyłącznie do planowania i ogólnej orientacji. Sprawdziłem to na swoim terenie - brakuje trochę kamyków, z którymi spotkanie nie skończyłoby się dobrze.
Ostrzeżenie o nieużywaniu eniro do nawigacji pojawia się przy ładowaniu mapy do iphona. Pewnie jest też gdzieś na stronie ale nie szukałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum