SailForum - forum żeglarskie
  Regulamin    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy       Rejestracja    Zaloguj

sailforum.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
GPS na Palmtopie (C-Emap)
Autor Wiadomość
~jolly.roger 
Sternik

Wysłany: 2007-06-12, 11:35   

Bosy napisał/a:
Pytanie pierwsze - czy zainstalowałeś również GPS Proxy? :.

Nie zainstalowalem GPS Proxy bo nie mialem tego programu. Myslalem, ze program Garmin Que sam z siebie rozpozna wbudowanego GPS-a :-( Coz, bede musial cos wymyslic. Ciekaw jestem, czy istnieja mapy Mazur, ktore bylyby kompatybilne do morskich programow nawigacyjnych? Moze ktos ma doswiadczenie w tej materiii by sie ze mna nim podzielil?

*Bosy 

Wysłany: 2007-06-12, 12:25   

Nic nie musisz wymyślać. Wejdź tutaj http://gps.geosolutions.info/ i poczytaj :)

~mmaacc 
Wilk morski
...to taki żarcik...

Wysłany: 2007-09-05, 22:51   

Bosy napisał/a:
Rozwiązaniem najprostszym jest dogranie do Automapy waypointów które znaleźć mozna na stronie mazury.info.pl. Niestety to rozwiązanie ma ograniczenia. Po pierwsze nie wiadomo co oznacza dany waypoint (waypointy są w formacie Garmina i po konwersji do Automapy wszystkie ikonki są takie same).

Na stronie mobilne.net są POI dla żeglarzy. jest ich ciągle jeszcze nie wystarczająco dużo, ale postępy sa widoczne.. A to jest jeszcze prostsze rozwiazanie.

Apeluję do kolegów rozpracowujących różne progsy na PDA o aktualne pomysły, idee i instrukcje. Sam też pracuję nad tematem. Będę się dzielił w miarę postępów.

~markrzy 
Żeglarz

Wysłany: 2010-02-01, 14:27   

Miałem podobny problem, który rozwiązałem po dwóch dniach walki. Chciałem z mojego PC zrobić sobie chartplotera z mapami BlueChart- Garmina. Podaje któtki opis:
Składniki:
1/ PC/ MobilePC/Mobile Phone/i inne
2/ Mapy BlueChart- Garmina:))))
3/ MapSource versja max. 6.5 ok 2004 rok- Garmin/ następne wersje nie mają zakładki do nawigacji/
4/ zwykła antena GPS na usb lub bezprzewodowa- kupilem na allegro za 94 zl http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=895974950
5/ zamiast mapsource mozna użyć nRoute - Garmina do sciągnięcia z netu -:http://gawisp.com/perry/nroute/ sciągamy ostatnią pozycję.
A teraz jak to wszystko ugotować, aby smakowało.
Instalujemy w/w programy. Instalujemy nasz odbiornik usb GPS lub beprzewodowy , ustawiamy wartość baudrate na 4800.
Teraz trochę wykładu.
Wersja USB Garmin odbiorniki GPS nie obsługuje NMEA, wspierają tylko własny protokół Garmin. Dlatego bardzo niewiele aplikacji GPS Garmin USB można używać odbiorników GPS. GpsGate rozwiązuje ten problem! Można podłączyć GpsGate do Garmin USB GPS i GpsGate pozwoli Garmin GPS, pojawi się jako normalny NMEA GPS podłączony do portu szeregowego. Można podłączyć dowolną liczbę aplikacji GPS GPS w tym samym czasie! Wraz nRoute! .
Dlatego sciągamy z netu w/w aplikację:http://franson.com/gpsgate/. Na początek na próbę polecam 14 dniowego triala. Potem kupujesz licencję livetime za 9 euro.
Program prowadzi cie bardzo prosto przez konfiguracje porów twojego kompa i dostajesz na koniec krotki wykaz , który port służy teraz do czego.
przyklad z moich ustawień:/ u Ciebie moze być inny/
Virtual COM1 (Garmin for nRoute etc)
- Virtual COM2 (NMEA for most GPS applications)
- Virtual COM4 (NMEA for most GPS applications)
- Virtual COM5 (NMEA for most GPS applications)
- Virtual COM9 (NMEA for most GPS applications
Wyłączasz teraz program , którym konfigurowałeś swój odbiornik usb-GPS, aby zwolnić urzadzenie. Odpalasz teraz nRoute , albo Map Source i w zakładkach znajdz swój GPS wpisujesz port/ com, który ci podał program GpsGATE.
program nRoute chodzi na com 1, mapsource nawiguje na com2.
Czyli prosze sznownych żeglarzy mozemy ruszać w rejs z własnym PC jako chartploterem!!

** Komentarz dodany przez: psi: 2010-02-02, 09:56 **
Poprawiłem niedziałający link

Mario
Ostatnio zmieniony przez psi 2010-02-02, 09:54, w całości zmieniany 1 raz  

~SP2BZW 
Żeglarz

Wysłany: 2010-02-02, 09:28   

dwie drobne uwagi :

1. MapSource v 6.5 chyba "gryzie" się z którymś z ServicePack WinXP
2. nRoute tylko do wersji 2.0, powyżej wyłączyli ze względów licencyjnych wyświetlanie BCh

~markrzy 
Żeglarz

Wysłany: 2010-02-02, 10:35   

U mnie chodzi na Map Source 6.0 z 2004 roku. A nRoute ver 2.7.6 sciągnąlem z linka , który podałem wyżej. Wszystko smiga , aż miło. System operacyjny Vista 32

Mario

~SP2BZW 
Żeglarz

Wysłany: 2010-02-02, 16:08   

fakt, nie sprawdzałem nRoute w wersji powyżej 2.0, zadowoliłem się informacją podawaną przez garmin.com (niestety, usunęli opisy wszystkich aktualizacji...)

EDIT: znalazłem jednak opis zmian (cytowałem kiedyś na innym forum):

Change History
Changes made from version 2.0 to 2.1:
Added limited support for Blue Chart and Metroguide 5 and greater

dodatkowo : http://www8.garmin.com/ma...elpContents.pdf
NOTE: nRoute cannot be used with BlueChart or MetroGuide 5

czyli skoro u Ciebie poprawnie wyświetla BCh to jest to bardzo ciekawe i warte sprawdzenia :]

~markrzy 
Żeglarz

Wysłany: 2010-02-02, 17:55   

Wyważamy otwarte drzwi:)))). Prosze zapoznać się z doswiadczeniami westmanów na temat róznic w funkcjonalności nawigacji z nRoute i MapSource na PC.:
http://www.laptopgpsworld...mobile-pc.html. Według mnie nRoute ma lepszy interfejs i do tego komunikatami głosowymi oraz automatycznie przełącza sie na tryb nocny. Za miesiąc wracam z rejsu na Polinezji to opiszę swoje doświadczenia z tym zestawem:)

Mario

~SP2BZW 
Żeglarz

Wysłany: 2010-02-02, 20:35   

ja nic nie wyważam :] ja dla swoich potrzeb używałem GPSMAP 276, potem 278 i obecnie 620 a zastosowanie notebooka jest dla mnie "dodatkiem"...
tyle i tylko tyle... natomiast w nawigacji (ogólnie) garmina "siedzę" już z 10 lat...

P.S. jak już załatwię sprawy zawodowe to na pewno sprawdzę ostatnią wersję nRoute, chociażby tylko dla mojej "ciekawości" :]

~markrzy 
Żeglarz

Wysłany: 2010-02-02, 23:59   

Garmin GPSMap 620 to porządny sprzęt, ale wielkość obrazu 11.4 x 6.9 cm, rozdzielczość 800 x 480 pixeli czyni z niego uniwersalną lecz kosztowną zabawkę do nawigacji na lądzie i na morzu , sposób obsługi ma się nijak do byle jakiego 15,4 " notebooka. Nie mówiąc już o tym , że zabierasz go pod pachę i w domku możesz popracować nad trasą rejsu, wydrukować to co jest potrzebne, a na wifi w porcie sciągnąc brakujące dane np. pogode na http://weather.gmdss.org/: ,albo wysłać maila do żony:)) . Na sporej liczbie większych łajb widziałem notebooki na pokładzie używane w ten sposób./ nawet nasza Pogoria/, więc chyba coś w tym jest:)) . Pozdrawiam i odezwę się za miesiąc.
PS. W Garminie jesteśmy prawie równolatkami:))

Mario

~SP2BZW 
Żeglarz

Wysłany: 2010-02-04, 21:15   

niestety (co było zresztą do przewidzenia) nie udało mi się zainstalować nRoute 2.0 (Win XP + SP3) i przez to nie mogę pokazać jakie na pewno ograniczenia wprowadzają następne wersje...

ale na pewno wyświetlanie Bch w nRoute nowszym niż 2.0 powoduje istotne zubożenie informacji... dla przykładu BCh i BCh g2 Vision

~markrzy 
Żeglarz

Wysłany: 2010-03-03, 13:03   

A oto jak te dwa systemy działały na Pacyfiku:)) dwa tygodnie temu

Mario

~SP2BZW 
Żeglarz

Wysłany: 2010-03-03, 21:25   

jak Garmin zrobi moduł GPS do swojego nowego programu, HomePort to wtedy będzie pełen wypas :]

Odpowiedz do tematu