Kupujemy telefon satelitarny Irydium, ale mamy problem z wyborem anteny. W zestawie z telefonem jest standardowa antena z kablem 1,5m (można też dokupić dłuższy kabel), istnieje też coś takiego jak "antena morska", ale jej koszt łącznie z kablem i końcówkami to dodatkowe ok 400USD.
Jeśli ktoś z Was ma Irydium na pokładzie albo zna się na sprawie - czy ta morska antena jest niezbędna, czy starczyłaby standardowa? Gdzie zamontowaliście antenę?
Wszelka rada mile widziana:-)
Montowałem ostatnio Iridium do celów internetowych. Faktycznie antena morska jest lepsza. Prawdopodobnie ma lepszą kierunkowość (tę normalną trzeba trzymać pionowo).
Ważny też jest kabel - co najmniej 8-mka, 58 tylko jeśli bardzo króciutki.
Kasia, to co kupisz w zestawie z telefonem to będzie antena samochodowa, i generalnie kładzie się ja na dachu samochodu. Będzie pracowała na jachcie, ale za każdym razem kiedy będziesz chciała użyć telefonu, pewnie będziesz musiała z nią wychodzić na pokład.
Może to być kłopotliwe.
Choć antena morska Iridium jest stosunkowo droga, dochodzi do tego jeszcze instalacja w miejscu gdzie anteny nie będzie nic zasłaniało i nie zaczepisz o nią liną, niechcąco się o nią nie oprzesz tzn. w miejscu neutralnym.
U nas zainstalowana jest na dachu sterówki i zabezpieczona "klatką”.
Właściwie jedyną zaletą zainstalowania anteny zewnętrznej jest to ze niezależnie od warunków na zewnątrz można używać telefonu wewnątrz jachtu.
Opcjonalnie można dokupić data kit, który połączy wasz telefon z komputerem i po kolejnych $150 za program, będziecie mogli odbierać pogodę w formie gribb files i odbierać i wysyłać emalie. (emalie przez Iridium kolejne $240 rocznie, plus koszt połączenia)
Załączam zdjęcie które pokazuje w jaki sposób antena zamontowana jest na naszej łajbie, sorry za bałagan - remontujemy pokład.
** Dodano: 2009-12-27, 16:00 **
Dodatkowa informacja, być może wiesz o tym, ale na wszelki wypadek wspomne
Znajomi mogą wysylac Ci sms-y (za darmo) na twój Iridium ze strony:
Klatka, którą 'osłoniliście' Wasza antene pieknie ekranizuje (czytaj oslabia) sygnal. Zajrzyjcie do instrukcji.
Anteny nowe sa male, typu 'puck'. Moze nie tak dobre, ale duzo trudniejsze do strącenia.
Poszukajcie lepszego miejsca - moze gdzies na rufie, na relingu, luku, tyczce, etc?
pzdrw
** Dodano: 2009-12-28, 02:10 **
PS jeszcze tutaj:
"...Opcjonalnie można dokupić data kit, który połączy wasz telefon z komputerem i po kolejnych $150 za program, będziecie mogli odbierać pogodę w formie gribb files i odbierać i wysyłać emalie. (emalie przez Iridium kolejne $240 rocznie, plus koszt połączenia)..."
To zalezy od aparatu. Ten nowy juz nie wymaga osobnego modemu (ani okablowania bo chodzi przez USB). (Wciaz jednak wymaga data card). Program jest tez obecnie za darmo.
Obecnie koszt uzywania Internetu jest taki sam jak uzywania glosu. Niestety, to zazwyczj oznacza koszt za minute (chyba, ze jestesmy na kontrakcie), wiec przy ich szybkosci przesylu (9k) jest faktycznie spora kwota. Mozna za to jednak korzystac nie tylko z e-maila ale tez Internetu (czyli np. zasysac GRIBY bezposrednio ze zrodel, etc).
Nie do konca rozumiem o co chodzi z postami na tym forum dotyczącymi tego, że piszę za dużo, że mam niewłaściwą płeć i że spotkano mnie w jakiejś tam restauracji.
Rozumiem posta w którym zwrócono mi uwagę na niegrzeczne użycie słów 'zamknij się' - w reakcji na jakieś dziwne, nie dotyczace żeglarstwa, zastrzezenia. Za tamtego posta przeprosiłem uczestników forum, krytykę zrozumialem (albo tak mi się wydawalo).
Jesli teraz sprawa ma się ciagnać na sailforum.pl za mna (bo pisze duzo, mam niewlasciwa płeć i widziano mnie gdzies, gdzie nie bylem), to trudno, widocznie w tym tez jest dla mnie jakas wiedza, nauka. Postaram sie te nowo nabyta wiedze wykorzystac w przyszlosci.
Pozostalych i moze zdezorientowanych uczestnikow tego forum przepraszam za pisanie, tutaj, 'nie na temat'.
Nie do konca rozumiem o co chodzi z postami na tym forum dotyczącymi tego, że piszę za dużo, że mam niewłaściwą płeć i że spotkano mnie w jakiejś tam restauracji.
szekiel napisał/a:
Miałem na myśli 'odczep się od mojej płciowości
Słuchaj szekiel,
przy Twoich postach, z lewej strony, u góry, jest napisane kto je pisał.
Jest słowo szekiel, i obok małe fioletowe kółeczko z krzyżykiem,
co oznacza, że piszący jest Dziewczynką
Jak popatrzysz na mój post, to obok słowa Rolfok, też z lewej u góry,
zobaczysz małe niebieskie kółeczko ze strzałką, co oznacza, że jestem
chłopcem
Łatwo to zmienić:
7 cm od góry strony na której jesteś jest, jest szary wąski pasek,
kliknij na nim słowo Profil, a otworzy się strona z Twoimi danymi,
tam poszukaj miejsca, gdzie się płeć ustawia, i zmień swoje ustawienie
z Kobieta na Mężczyzna, potem na samym dole kliknij wyslij, i bedzie po problemie
_________________ pozdrawiam
Janusz Rolfok
Pomorze Zachodnie
jest wiatr, co usta kobiety rozchyla, jest taki wiatr...
jest blask, co uda kobiety odsłania, jest taki blask...
Klatka, którą 'osłoniliście' Wasza antene pieknie ekranizuje (czytaj oslabia) sygnal.
Nasza antena pięknie widzi satelitę, i do tego jest pięknie zabezpieczona przed urazami. Na relingu montują anteny „harcerze”, poza tym takie zamocowanie na rufie dramatycznie wydłużyłoby kabel, i jeśli jeszcze raz przeczytasz instrukcje, to być może znajdziesz w niej tabele wyjaśniającą stosunek długości kabla do straty sygnału.
Te małe anteny są często standardowym wyposażeniem telefonu, mają w podstawie magnes, by trzymały się dachu samochodu, i są kiepsko uszczelnione .
szekiel napisał/a:
Poszukajcie lepszego miejsca - moze gdzies na rufie
Poszukaj więcej praktyki, może... gdzieś dalej niż na weekend
szekiel napisał/a:
Ten nowy juz nie wymaga osobnego modemu (ani okablowania bo chodzi przez USB). (Wciaz jednak wymaga data card).
Nowe Iridium 9555 ma wbudowany data kit i laczy się komputerem przez USB connector, nie wymaga dodatkowej data card, ponieważ od urodzenia ma ją w sobie ( niedokładnie przeczytałeś instrukcje). Niemniej Motorolla sfuszerowała sprawę i wszystkie modele 9555 miały „recall”. Telefon jako taki działał, ale odmawiał współpracy z komputerem.
szekiel napisał/a:
Program jest tez obecnie za darmo.
Program o którym piszesz, jest w pudelku z telefonem, ale widać nie próbowałeś go używać. Generalnie ściąganie poczty czy prognozy pogody tym darmowym programem trwa z 10 razy dłużej, niż np. opłacanym programem X Gate, i na dłuższą metę (chyba ze mówimy o żeglowaniu w weekendy) używanie jego jest nielogiczne, biorąc pod uwagę koszty połączenia.
szekiel napisał/a:
czyli np. zasysac GRIBY bezposrednio ze zrodel
Czytasz chyba drogi Szakalu instrukcje wyłącznie...
„Zasysanie” gribb file z ze źródła, czyli z jakiejś strony internetowej, będzie trwało znowu z 20 razy dłużej, dlatego powstały firmy którym się płaci, ale za to data jest precyzyjnie skompresowana i łączenie z serwerem błyskawiczne. Choć zgadzam się ze można ściągnąć pogodę któregoś pochmurnego dnia za darmo, z obszaru 100nm kwadratowych, i zapłacić za połączenie 15$, ale to myślenie niedzielnego żeglarza...
Ostatnio zmieniony przez cogwheel 2009-12-29, 11:42, w całości zmieniany 1 raz
Teraz już to rozumiem. Dotarło do mnie także wyjaśnienie i pouczenie od moderatora. Bardzo mnie zdziwił fakt publikowania na forum żeglarskim informacji o płci uczestnika, jednak skoro takie właśnie takie tu obowiązują reguły, to ja to przyjmuję do wiadomości.
Życzę powodzenia i ciekawych dyskusji na forum,
** Dodano: 2009-12-29, 05:36 **
Zgadzam się w 99%. Wyjaśniam:
"Nasza antena pięknie widzi satelitę, i do tego jest pięknie zabezpieczona przed urazami. Na relingu montują anteny „harcerze”, poza tym takie zamocowanie na rufie dramatycznie wydłużyłoby kabel, i jeśli jeszcze raz przeczytasz instrukcje, to być może znajdziesz w niej tabele wyjaśniającą stosunek długości kabla do straty sygnału."
Racja, lepiej blisko, fakt ten brutalnie sie zemscil podczas naszej instalacji. Dlatego moja wzmianka o uzyciu kabla o mniejszych stratach. Ale jest tak jak piszesz - im krótszy kabel, tym lepszy sygnal.
"Nowe Iridium 9555 ma wbudowany data kit i laczy się komputerem przez USB connector, nie wymaga dodatkowej data card, ponieważ od urodzenia ma ją w sobie ( niedokładnie przeczytałeś instrukcje)."
Instalowalismy 9550A (?) - w kazdym wypadku - model starszy i wiekszy, z zewnetrznym modemem. Jesli nowy nie wymaga data card, chwala Iridium. Za mylna informacje dot 9555 przepraszam i dziekuje za kawalek nowej wiedzy.
"Program o którym piszesz, jest w pudelku z telefonem, ale widać nie próbowałeś go używać."
Mysmy ściągneli ze strony Iridium, ten w pudelku byl we wczesniejszej wersji. Program dzialal OK, ale szybko nie bylo.
"Generalnie ściąganie poczty czy prognozy pogody tym darmowym programem trwa z 10 razy dłużej, niż np. opłacanym programem X Gate, i na dłuższą metę (chyba ze mówimy o żeglowaniu w weekendy) używanie jego jest nielogiczne, biorąc pod uwagę koszty połączenia."
Tez uważam, że wychodzi drogo. Wciaz taniej niż Inmarsat lub SSB (po wliczeniu kosztu sprzetu SSB). X Gate nie mielismy.
"Czytasz chyba drogi Szakalu instrukcje wyłącznie... „Zasysanie” gribb file z ze źródła, czyli z jakiejś strony internetowej, będzie trwało znowu z 20 razy dłużej, dlatego powstały firmy którym się płaci, ale za to data jest precyzyjnie skompresowana i łączenie z serwerem błyskawiczne. Choć zgadzam się ze można ściągnąć pogodę któregoś pochmurnego dnia za darmo, z obszaru 100nm kwadratowych, i zapłacić za połączenie 15$, ale to myślenie niedzielnego żeglarza..."
Mysmy sciagali z serwera pogodowego. Szlo OK. Fakt - griby zazwyczaj na obszar okolo 5 na 5 stopni (rozdzielczosc co stopien), sila wiatru, na 24hrs. Reszte informacji mielismy z radiofaxu. Kazdorazowo sciagniecie griba trwalo okolo 2 minut (zdazaly sie tez zerwania, ale bardzo nieliczne). To by bylo okolo 1.5 dolara za minute, czyli 3 USD za sztukę (???). Oczywiscie rozumiem, ze jesli ktos zegluje w rejonach trudnych pogodowo, to wtedy jest potrzeba sciagania wiecej i czesciej i wychodzi owe 15 USD (koszt 1 Mb w Inmarsacie). Wiec moze w takich przypadkach lepiej wybrac Inmarsat.
Jesli chodzi o czytanie/nie czytanie/nieuważne czytanie instrukcji, to czytam. Ale nie wylącznie.
Szakalem nie jestem. Z drugiej jednak strony, nikt nie zna swojej karmy. Więc jest jeszcze szansa ;-)
Pomógł: 5 razy Wiek: 44 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 823 Skąd: Wrocław no prawie:)
Wysłany: 2009-12-29, 09:01
szekiel napisał/a:
Rozumiem posta w którym zwrócono mi uwagę na niegrzeczne użycie słów 'zamknij się' - w reakcji na jakieś dziwne, nie dotyczace żeglarstwa, zastrzezenia. Za tamtego posta przeprosiłem uczestników forum, krytykę zrozumialem (albo tak mi się wydawalo).
Jesli teraz sprawa ma się ciagnać na sailforum.pl za mna (bo pisze duzo, mam niewlasciwa płeć i widziano mnie gdzies, gdzie nie bylem), to trudno, widocznie w tym tez jest dla mnie jakas wiedza, nauka. Postaram sie te nowo nabyta wiedze wykorzystac w przyszlosci.
Pozostalych i moze zdezorientowanych uczestnikow tego forum przepraszam za pisanie, tutaj, 'nie na temat'.
Piszesz prawie na każdy temat, często całkiem składnie i na temat, ale tutaj łatwiej jest jak inni uczestnicy forum wiedzą coś więcej, szczególnie o tych, którzy uważają że maja coś do przekazania, nikt Ci nie karze podawać danych osobowych, wystarczy pływam tyle a tyle, byłem tu i tam na takim czy innym jachcie, a ty nas lekceważysz podając inna płeć pewnie nieadekwatny do wiedzy stopień itp. a potem się dziwisz, że są takie czy inne uwagi.
Z punktu widzenia teorii takie "zabudowanie" anteny psuje jej charakterystykę promieniowania zarówno E jak i H (do dla fachowców ), ale jak mawiał mój promotor pracy mgr jakieś 30 lat temu, najlepszą teorią jest dobra praktyka. A jak pisze Beata wszystko działa jak najlepiej. Długi przewód antenowy, jak wiadomo, wprowadza duże tłumienie w tor sygnałowy. Biorąc pod uwagę częstotliwość pracy Irydium może to być nawet kilka dB na długości pokładu średniego jachtu. A pamiętajmy, że 6dB to strata połowy mocy !!!
Ups..... mała poprawka 6dB to połowa napięcia indukowanego w antenie i czterokrotny spadek mocy....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum